Czarna cegła kontrastem do miasta z cegły czerwonej
12/06/2015

Powrót
Na otwarcie Teatru Szekspirowskiego w Gdańsku widzowie czekali prawie ćwierć wieku. Architekt projektu, Renato Rizzi (Włochy) użył czarnej cegły elewacyjnej i czarnej kostki brukowej. Dzięki temu zabiegowi, projektant rzucił nowe światło na Gdańsk. Teatr stanowi kontrast dla architektury miasta zbudowanego z wszechobecnej czerwonej cegły.
 
Skrzynia skarbów
Na zewnątrz budynku można dostrzec kilka gotyckich elementów, które podkreślają dawny styl miasta. Na fasadzie teatru architekt użył ciemnej cegły Morvan. Czarny odcień charakteryzuje siłę i trwałość oraz wyróżnia się na tle otaczających teatr budynków. Bruk dobrany jest w tym samym, ciemnym odcieniu.
 
Wnętrze teatru jest zupełnie inne od tego co sugeruje elewacja zewnętrzna. Białe ściany, jasne, marmurowe schody i brzozowe panele podłogowe rozjaśniają i optycznie powiększają wnętrze. Mieszkańcy Gdańska porównują Szekspirowski Teatr do skrzyni skarbów: z wierzchu ciężka i solidna, kryje w sobie jasne i subtelne bogactwo.
 
Labirynt
Układ pomieszczeń stwarza wrażenie wielopłaszczyznowego, zaprojektowanego z myślą o różnym przeznaczeniu: teatr i wystawianie przedstawień, spotkań, wystaw i eventów. Teatr Szekspirowski jest nie tylko budynkiem użyteczności publicznej, ale także odzwierciedleniem całego miasta, uroku jego wąskich uliczek, skwerków i planu zróżnicowanego pod względem przeznaczenia.
 
W Teatrze Szekspirowskim przedstawienie może odbywać się przy otwartym dachu (styl elżbietański), w sposób tradycyjny z publicznością zasiadającą przed sceną lub w formie areny gdzie publiczność otacza scenę. Wąskie alejki za publicznością prowadzą do dużego lobby i patio na zewnątrz budynku. Jest to miejsce gdzie publiczność chętnie spotyka się w przerwach przedstawienia. Tarasy znajdujące się na dachu teatru dostarczają niesamowitego widoku na miasto.
 
Wzmocnienie
Na zewnętrznych ścianach można zauważyć ceglane szkarpy, które przejmują część wagi dachu (skrzydeł), odciążając mury i nadając całemu budynkowi harmonii. Wysokie mury sprytnie ukrywają teatralne urządzenia i sprzęt techniczny.
 

Teatr Szekspirowski jest przykładem nowej architektury która naturalnie przeplata się z tradycją.

 
Szczegóły Projektu:
Architekt: Renato Rizzi
Lokalne Biuro Projektowe: Q-Arch
Miasto: Gdańsk, Polska
Powierzchnia: 4000 m²
Cegła: Morvan
Bruk: Morvan
Rok: 2014
Zdjęcia: Rafał Malko, Jakub Certowicz